Vad är Ironman?

Ironman 4Ironman sägs vara en av de mest fysiskt krävande utmaningar man kan ta sig an. Det är en triathlontävling som innebär att 3,86 km simning, 180,2 km cykling och 42,2 km löpning (ett maraton) genomförs i ett sträck. Det arrangeras ironman-tävlingar runt om i världen som sanktioneras av World Triathlon Corporation (WTC).

De flesta Ironmanlopp har en strikt cut-off tid (maxtid) på 16 timmar där man måste ha klarat av simningen på 2 timmar och 20 min, cyklingen (inklusive simdelen) på 10 h och därmed ha 6 timmar kvar till löpningen.  Loppet startar vanligtvis kl 7 på morgonen och slutar kl 23 på kvällen. Alla de atleter som klarar att genomföra loppet inom dessa tidsramar kan kalla sig en  Ironman.

Om Ironman Kalmar

Ironman Kalmar är sedan år 2012 den första Ironman-tävlingen i Skandinavien. Loppet har arrangerats sedan 1994 på ironman-distans, men blev först 2012 ett sanktionerat evenemang. Simbanan går i Östersjön, cykelbanan går fram och tillbaka över den ca 6 km långa Ölandsbron och löpbanan går igenom de centrala delarna av Kalmar med målgång på Stortorget.

Ironman 2