Tri your Limits

Don't limit your challenges.
Challenge your limits.
Ironman 2015

Månad: februari 2015

Fokus

Först av allt,
VI ÄR UPPE I ÖVER 9000kr I INSAMLINGEN TILL HAND IN HAND!!!!!!!!!!!
Wow! Steg för steg, krona för krona, meter för meter, mot en lite bättre värld <3

Yogi

Denna veckan har, som många andra, sprungit förbi i 120 knyck. Det är redan fredag och helg.

Som Simon skrev i sitt förra inlägg så tillbringar han veckorna i Stockholm med att skriva exjobb. Detta innebär att mina dagar blir lite mer ensamma och enformiga. Hittills har jag fyllt dagarna mycket med jobb, träning och vänner. Det känns också lite mindre ensamt när man har en varm liten katt som fyller upp Simons sida av sängen om nätterna.

Som ni säkert har märkt så stämmer inte min träningsredovisning som ligger till höger i kanten. Detta på grund av att jag har skaffat en NY KLOCKA! Numera pryder en Ambit3 Sport Sapphire min arm när jag tränar och är min ständiga pulsföljeslagare. Är otroligt nöjd med den, håller dock fortfarande på att förstå mig på den fullt ut. En riktigt bra feature är att man kan ha pulsbandet på sig under simning och se hur man ligger till pulsmässigt under simpassen. Tummen upp!

Ambit3

Veckans träning hittills:
Måndag: spinning 30 min + styrka 30 min
Tisdag: simning 60 min + löpning tröskelpass 5km
Onsdag: spinning 2 x 45 min extensiva intervaller
Torsdag: spinning 45 min intensiva intervaller
Fredag: löpning 60 min distanspass + styrka
Lördag: Oklart, hemma i Skåne
Söndag: Oklart, hemma i Skåne

Älskar mina spinningpass på Frisk på onsdagasmornarna! I onsdags var det fullt av folk som verkligen köttade genom det pyramidintervallpass jag hade byggt upp. Det är så imponerande att se människor klämma i ända från tårna, svetten sprutar och de har ett stort leende på läpparna kl 06.40 på morgonen… wow!

Spinning

Tyvärr har jag sedan någon vecka sedan fått mer och mer känningar i ryggen. Samma känsla som jag hade för 3 år sedan när jag hade diskproblem i ländryggen på grund av för mycket afrodans. Blir såklart väldigt orolig och rädd över detta och är mån om att gå till botten med detta, gärna så tidigt som möjligt för att inte riskera att det påverkar all träning. Har i veckan gått till botten med det och fått tydliga instruktioner samt lagt upp ett program för att stärka upp core och ryggen. Känns bra, det har inte blivit värre. Hoppas på nästa vecka.

Igår kom Simon hem en dag tidigare från Stockholm och idag ska vi åka till SKÅNE! Vi tar med oss Vilda och är superglada över att få pussa på vår fina, stora familj <3 Jag har haft en lugn morgon med frukost och Mästerkocken, ska dra på mig löparstassen och ta en runda nu direkt innan det bär av söderut 🙂

Det händer spännande grejer på Tri Your Limits fronten…. Kommer uppdatera mer om detta efter helgen!

Veckopendling och ny vardag

De känns kul att påbörja ett nytt blogginlägg efter en körig vecka. Just nu sitter jag på en skakig buss hem från Ericsson i Kista, Stockholm, där jag skriver min mastersuppsats inom IT-strategi. Jag flyttade upp till Stockholm för en vecka sedan efter att ha jobbat på uppsatsen i Linköping under terminens första veckor. Att hitta boende i Stockholm är som sagt inte helt lätt, men jag har haft tur och får bo hemma hos kusinerna som bor i Danderyd.

Under våren kommer det alltså bli veckopendling mellan Stockholm och Linköping för att kunna kombinera uppsats och långpass med Ulrika på helgerna. Första veckan bjöd på många nya upplevelser och jag jobbar för fullt på att få vardagen (och träningen) till rättalagd. Under förra veckan var jag ute två kvällar och halkade runt på istäckta gator kring Danderyd. Ett väldigt bra sätt att upptäcka omgivningen men kanske inte de mest effektiva löppassen 🙂 Jag har lyckats nosa upp några motionsspår i ett skogsområde inte långt bort, men det var för blött och isigt för att ge sig på ännu så jag får se fram emot att springa vilse där lite längre fram i stället.

För att lyckas hålla igång cykelträningen har jag tagit med min cykel upp till Stockholm och köpt en begagnad trainer. En trainer är en finurlig manick som gör att man kan använda sin vanliga cykel som spinningcykel. Inte lika kul som att gå på spinningpass tillsammans med andra, men väldigt bra eftersom man vänjer sig vid sittställningen och sånt på sin egen cykel. Det blev ett svettigt premiärpass i på trainern i torsdags och jag kan konstatera att det är effektivt, men att jag måste fixa lite mer bra musik eller film att ha under tiden som underhållning. Det blir så tråkigt att stirra in i en vägg. 🙂 Simning blev det tyvärr ingen men jag har spanat in att det finns en simhall i Danderyd som kusinen Martin går till två gånger i veckan, så jag ska försöka hänga på honom någon dag.

simon-trainer-150218

Helgen var superhärlig och vi gjorde dubbelpremiär på NocOuts långpass i löpning och spinning. Jättebra upplägg och härligt folk på båda passen! Tyvärr krånglade min magproblem på löppasset och jag fick avbryta efter 15 km när jag höll på att vika mig dubbel av magont. Ulrika var en ängel och sprang och hämtade bilen åt en ömklig Simon som stod och svor för sig själv att han inte ska äta tveksam thaimat dagen före igen.

Testning på Concept for Life

För en vecka sedan var vi och testade VO2-max och laktat hos Concept for Life i Jönköping. Enormt spännande att se vilken form vi var i inför vårsäsongen. Och enormt jobbigt…

Klockan ringde på 06.00 och vi hetsade upp för att äta frukost i tid. Vi fick inte äta 3 timmar innan testet så efter att ha klämt i oss lite fil och frukt var mission accomplished och vi gick och la oss för att vakna lite till i sängen igen innan det var dags att hoppa i bilen till Jönköping. Vi var rätt spända på vägen dit, jag har personligen aldrig förut pressat mig till maxgränsen förut och nu väntade just detta. Min oro inför testningen var inte att jag skulle ha dåliga värden utan att psyket skulle sätta stopp och att jag skulle stanna innan jag hade gett allt. 

Väl på Concept möttes vi av Cecilia och Jino och det var dags att sätta igång. Vi hade bestämt att Simon skulle vara först ut, just för att jag skulle peppa till lite genom att se honom och inte låta psyket sätta stopp. Både Simon och jag är outtalat starka tävlingsmänniskor och särskilt mot varandra har vi börjat inse den senaste tiden 🙂 Om jag ser honom pressa sig till väggen gör jag sjutton också det bara för att vara lika grym som honom, oavsett vad huvudet säger.

Först skulle Simons laktatgräns testas, dvs vid vilken puls han börjar producera ordentligt med mjölksyra. Detta testas genom blodprov, ett stick i fingret. Först sprang han i 4 minuter, sedan paus och blodprov, ny 4-mins intervall och blodprov. Detta upprepades i 4 omgångar innan hans laktatnivåer i blodet hade kartlagts och hans tröskelpuls hade fastställts. Detta innebär att Simon nu vet vilken puls han ska ligga i när han kör tröskelpass och vill trycka fram sin mjölksyragräns. Helst vill man ha så hög gräns som möjligt eftersom det innebär att du kan springa snabbare och hjärtat jobbar hårdare utan att du blir sur i kroppen och måste sluta. För har du väl fått för mycket mjölksyra så kan musklerna inte fortsätta jobba och du får lägga ner. Så vitsen med att träna tröskelpass är alltså att öva kroppen på att producera mjölksyra så sent som möjligt, med så hög puls som möjligt. Och för att göra detta måste du veta vilken tröskelpuls du har. Detta testet upprepade sedan på mig och var som en uppvärmning inför det kommande VO2-max testet som hägrade.

IMG_8741-2

IMG_8747-2

Simons värden:
Intervall 1: 151 HR – 3.7 laktat
Intervall 2: 164 HR – 2.7 laktat
Intervall 3: 171 HR – 5.3 laktat
Intervall 4: 180 HR – 7.2 laktat
Tröskelpuls: 165 – 170 HR (83-85% av maxpuls)

Ulrikas värden:
Intervall 1: 142 HR – 1.6 laktat
Intervall 2: 163 HR – 2.3 laktat
Intervall 3: 174 HR – 3.7 laktat
Intervall 4: 181 HR – 6,5 laktat
Tröskelpuls: 176-177 HR (95 % av maxpuls)

För att tolka dessa resultat något så innebär det att jag har lite högre mjölksyragräns än Simon, förmodligen eftersom jag har tränat mycket högintensiva pass och därmed tryckt min tröskel framåt.

IMG_8765-2

IMG_8758-2IMG_8759-2IMG_8760-2

Efter laktat-testet var det dags att ta tjuren vid hornen. Kort vila, på med mask och extra pulsband. Upp på löpbandet och sikta in fokus. Varje minut ökade Jino tempot på bandet och vi fick göra tummen upp om vi ville öka eller plana ut på samma fart. Det viktiga i det här testet är att verkligen hålla ut in i det sista eftersom det ofta är under de sista 45-30 sek då du tror att du ska dö men fortsätter som alla värden skjuter i toppen, precis de värden du vill åt. Lägger du då av innan du nått dessa är testet värdelöst. Jag gick in i mig själv och fokuserade på en mittpunkt i väggen och det var den enda som fanns. Ibland kom Simon in i mitt synfält och jag märke en jättekonstigt sak, att så fort jag ser Simon så fylls jag av en lust att stanna. Det är precis som att det är okej att sluta, att jag duger och inte behöver pressa mig. Simon har anat detta sedan tidigare prestationer och höll sig därför medvetet ur mitt synfält under testet, och kom med peppande tillrop istället 🙂

IMG_8752-2

Alltså, det här var det jobbigaste jag har gjort i hela mitt liv. Iaf kändes det så de sista 30 sek. Känslan efter att trilla ihop efter maxprestation var riktigt härlig. Hela kroppen skrek efter luft och vila. Den största utmaningen var helt klart huvudet. Redan efter 3 min började mitt huvud vilja stanna och lägga ner. Det är lite som att man är två personer och de jobbar mot varandra. Det jag upplevde som bäst var att helt stänga av huvudet. Det hade ändå inget bra att tillföra.  Jag orkade 6:30 min och Simon orkade 7:30 min.  Det tog ett tag innan jag återfick ”medvetandet” och tyvärr var det första som kom upp i mitt huvud ”Jag vill vara BÄTTRE”. Simon bara skrattade och vi konstaterade att vi både nästan alltid resonerar på det här sättet, oavsett vad det gäller. Bättre, bättre, bättre. Så jag övade lite på att klappa mig själv på axeln och istället tänka ”FASEN VA GRYM JAG E!”. Och det kände jag verkligen sen när jag fick se mina värden 🙂

Nedan följer våra värden och en liten tolkning av dessa:

Ulrikas värden: 
HR max: 185 HR
VO2 max (l/min): 3.19
VO2max (ml/kg/min): 51.4
Tröskelpuls: 176-177 HR
Tröskeltempo: 5.22 min/km

Jag har ganska låg maxpuls med hög VO2 max vilket innebär att jag har ett stort hjärta och bra syresättning. Mitt testvärde (51.4) är högt för att vara kvinna och ligger i klassen mycket bra.

Kvinnor:

Ålder Mycket dåligt Dåligt Ganska bra Bra Mycket bra
16-20 <30 21-37 38-44 45-50 >51
21-30 <28 29-35 36-42 43-48 >49
31-40 <25 26-30 31-37 38-44 >45
41-50 <23 24-29 30-37 37-42 >43
>51 <21 22-26 27-34 35-39 >40

 

Simons värden:
HR max: 198 HR
VO2 max (l/min): 3.81
VO2 max (ml/kg/min): 54.5
Tröskelpuls: 165-170 HR
Tröskeltempo: 5.22 min/km

Män:

Ålder Mycket dåligt Dåligt Ganska bra Bra Mycket bra
16-20 <34 35-41 42-49 50-58 >59
21-30 <32 33-39 40-47 45-56 >57
31-40 <28 29-34 35-42 43-50 >51
41-50 <25 26-31 32-39 40-45 >46
>51 <21 22-27 28-35 36-41 >41

IMG_8749-2

IMG_8755-2

IMG_8774-2

IMG_8781-2

IMG_8786-2

IMG_8792

Efter denna fantastiska dag vill vi TACKA Jino och Cecilia och Concept for Life som gett oss denna möjlighet att testa våra kroppar och ge ett underlag för hur vi svarar på träningen inför Ironman i Kalmar i sommar. Nästa testning blir den 11 juni och det ska bli oändligt spännande att se hur vi har förbättrats! Nu ska jag ut och ge mina nya pulszoner en omgång i löpspåret 🙂

IMG_8795

TACK!

Men var har Ullis tagit vägen?!

Jag har varit på ledarskapsutbildning med jobbet sedan i söndags och kom precis hem efter ett par fantastiska dagar. Att sitta ner och analysera mig själv, andras personligheter, feedback, motivation, DiSC och coachning med några av Skandias vassaste nya chefer i kombination med att äta gott och bo lyxigt på Görvälns slott har varit min uppladdning för morgondagens testningar. INGEN TRÄNING utan bara god mat och vila! Det har känts helt otroligt ovant och faktiskt lite jobbigt. Det går väldigt fort att psyket manar på att det är dags att svettas och köra på, men jag tror det är värdefullt att ha laddat upp riktigt bra 🙂

Här är lite bilder från min uppladdning:

bild (5)
Det hade snöat konstant och skottaren hann inte komma ut till Görvälns slott, så vi hann köra fast ordentligt med bilen 🙂 Tur man håller lugnet och har starka karlar i finskorna som kan ut och knuffa!

image (2)

image (1)

Frukosten <3 Det enda som inte var med var PANNKAKORNA hehe…

Nu sitter jag och är JÄTTETAGGAD inför morgondagen. Imorgon gäller det att inte låta psyket sätta stopp för att köra max och våga ta ut sig. Vi ska upp kl 6.30 för att äta frukost och sedan ta oss ner till Jönköping och Concept for Life. Simon håller för tillfället på att packa ihop väskorna och förbereda alla kameror och saker vi ska ha med oss för att dokumentera så mycket som möjligt så det går att följa vårt besök 🙂
”Älskling, jag tror jag tar mina små svarta minishorts imorrn ändå… jag känner mig absolut SNABBAST i dem alltså….” Vi är lite på den nivån. Dags att sussa. Önska mig lycka till. IMORGON SMÄLLER DET!

Konditionstester hos Concept for Life

logotype_cflI torsdags presenterade vi stolt vår första officiella sponsor på sociala medier, efter ett spännande och trevligt möte hos Concept for Life i Jönköping. Vi kom i kontakt med Concept for Life när Ulrika var på sin spinninginstruktör-utbildning hos dem tidigare i januari, vi pratade vidare och är jätteglada att ha fått dem som vår samarbetspartner. Concept for Life är ett hälsoföretag som förutom fysiologiska tester även erbjuder tjänster inom rehabilitering, kost och utbildning.

Hos Concept for Life kommer jag och Ulrika få genomföra tester för VO2-max och mjölksyratröskel vid två tillfällen, en gång i den kommande veckan och en gång i sommar. Testerna utgör de mest grundläggande prestationstesterna för konditionsidrott. Lite förenklat visar de på kroppens förmåga att producera energi (rörelsekraft alltså) med syre respektive vid vilken ansträngning som mjölksyra börjar ansamlas i musklerna.  Från VO2-max-testet får vi även ut vår maxpuls.

Med hjälp av mjölksyratestet kommer vi kunna lägga upp individuella träningszoner som används som ramar för olika typer av träningspass, som högintensiva intervallpass och lågintensiva distanspass.  Man kan alltså försäkra sig om att man verkligen utför träningspassen på det sätt som är tänkt, för att också få ut rätt effekt om det. Efter de första testerna, nu på torsdag, så kommer återkomma om hur vi ska använda resultaten i vårt träningsupplägg. Sen ska det verkligen bli spännande att se hur mycket vi har utvecklats när vi gör testerna i sommar igen. Vill ni veta mer om Concept for Life och de olika fystesterna, kolla gärna på deras hemsida: www.conceptforlife.se

Simons träningsuppdatering

På träningsfronten har det rullat på ganska bra för mig och kroppen verkar tycka det är helt OK med den ökade träningsmängden under januari. I bilden nedanför kan ni se att det är en ganska stor ökning. Träningsredskap nedan innebär egentligen bålstyrka och bodypump-pass. Det ska sägas att jag körde bålstyrka innan januari med men inte skrev in det i träningsdagboken. Jag som (blivande) ingenjör tycker det är ypperligt roligt med siffror och diagram så jag ska försöka återkomma med mer sånt!

simon-traning-varaktighet

Den gångna träningsveckan

Måndag & Tisdag: Ingen träning, jobb och en resa ner till Skåne satte stopp
Onsdag: 8 km löpning i normal-fart (5 min/km) och 50 minuter simning
Torsdag: 50 minuter på spinningcykel i gymmet
Fredag: 45 minuter bodypump och 45 minuter högintensiv spinning
Lördag: 10 km löpning i lugnt tempo (5:45/km), var lite seg efter fredagen
Söndag: 2 h spinning-långpass

Ganska nöjd med veckan som helhet. Framöver vill jag verkligen få in ett löppass på måndag eller tisdag så det kan bli tre löppass per vecka.

Den planerade träningsveckan

Jag brukar köra min planering ganska dynamiskt efter övrigt schema och försöka passa ihop det till basveckan som Ulrika skrivit om tidigare. Nu inför testerna på torsdag ska vi dock ta det extra lugnt så jag tänker att det blir något i stil med följande:

Måndag: 8 km löpning i normal-fart
Tisdag: Lugnt spinningpass
Onsdag: Simning (alternativt sim på måndag eller tisdag)
Torsdag: Tester hos Concept for Life
Fredag: Löpning & Simning
Lördag: Långpass spinning
Söndag: Långpass löpning

© 2018 Tri your Limits

Tema av Anders NorenUpp ↑